Sildefiskeri: Fang selv dine sild

Du behøver hverken være professionel fisker eller vide en hel masse om fiskeri for at kunne fange dine egne sild til frokost- eller middagsbordet. I et land omgivet af kilometerlange kyster, er det bare om at kaste linen ud. Sildefiskeri kræver nemlig ikke meget andet end en fiskestang og det rette sildeforfang. Et sildeforfang består gerne af fire til seks kroge, hvilket gør det muligt at fange flere sild på et enkelt kast.

Hvor og hvornår er det bedst at fange sild?

Hvordan du fanger sild – og om du får succes med det – afhænger mest af alt af årstiden. Både forår og efterår er glimrende tidspunkter til at tage ud med fiskestangen. Specielt fra marts til april og september til november, vil der være gode chancer for at hive sild i land. Nogle gange vil du kunne fange sild helt ind i juni måned eller forlænge efterårsfangsten til december, hvor sildene også finder vej til julefrokostbordet. Forårssildene kommer gerne tæt på kysterne, men til gengæld er efterårssildene større og mere kødfyldte.

I Danmark er Hvide Sande i Vestjylland og flere områder i Nordjylland populære steder for sildefangst, men i realiteten kan du fange sild fra kyster og moler i hele landet. Du kan naturligvis også sejle ud for at fange sild. Her vil det typisk kræve et tungere lod, da strømmen vil være kraftigere.

Sådan spotter du silden

Sild bliver ikke så store, men til gengæld kan de blive op til 25 år. Størrelsesmæssigt ligger de på omkring 20-35 cm. afhængigt af område og farvand. Silden er kendetegnet ved at have en blank og sølvskinnende underside og en mørk, blågrøn overside. Det betyder, at andre fisk på dybere vand ikke kan se silden lige så godt, da den blanke underside minder om lyset, der reflekteres i vandet. Samtidig gør den mørke overside det svært at se silden, når man kigger ned i det mørke hav.

Når det ikke er svært at få succes med sildefiskeriet hænger det også sammen med, at sildene svømmer i stimer. Der kan være op til 1 mio. sild i en enkelt stime – og så er det ikke så svært at forestille sig, at man nemt kan trække flere sild op ad vandet på et enkelt kast.